søndag 16. mars 2008

Klasseskiller i Drammen


I dagens utgave av Drammens Tidene er det en kort artikkel om Konnerud, som omtales som en "hvit, vellykket ghetto", mens Fjell/Danvik trekker ned gjennomsnittet i Drammens levekår.


Fjell er et område hvor det bor mye innvandrere. Disse tilhører som regel den norske arbeiderklassen, og er de som jobber for å skape verdier, verdier de tydeligvis ikke får se mye til selv. Det er disse som har interesser av å drive klassekamp, både i Drammen og i resten av Norge.


For å forstå klasseforskjellene, er det viktig å forstå den politiske økonomien:


De to hovedklassene som eksisterer er arbeiderklassen/proletariatet og borgerskapet. Arbeiderklassen er de som arbeider og ikke eier annet enn sin egen arbeidskraft og det de har kunne kjøpe ved å selge denne. Borgerskapet er de som kjøper arbeidskraften til arbeiderklassen, og blir på den måten rikere på andres arbeid. For å gjøre dette mer forståelig ser vi på et eksempel:


I en trilleborfabrikk jobber det seks mann. Disse er arbeiderklassen. Fabrikken har en eier, det er borgerskapet. Etter at eieren har brukt kroner 3000 på å kjøpe inn maskiner, gummi, metall etc, kommer arbeiderne inn i bildet. Ved å bruke maskinene og omforme metallet og gummien lager de trilleborer. I løpet av en arbeidsdag lager de trilleborer til en verdi av 20 000 kroner. Det betyr at de ved deres eget arbeid tilfører metallet og gummien en verdi av 17 000 kroner. Men lønnen de får er bare 1000 kroner hver per dag. Dette betyr at kapitalisten hver dag bruker 9000 kroner på innkjøp og lønn, men tjener inn 20 000 ved å selge trilleborer. Arbeiderne derimot, tjener kun 1000 kroner hver daglig, til tross for at det er de som skaper verdier ved sin egen arbeidskraft. Det er dette Marx og Engels kalte utbytting, og utbytting er det som skaper den grunnleggende urettferdigheten i kapitalismen. Og det var derfor vi sier som Mao Zedong at "det er rett å gjøre opprør".


Vil du vite mer? Vil du bli medlem? Ta kontakt med oss på eikerdrammenru@gmail.com

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the Webcam, I hope you enjoy. The address is http://webcam-brasil.blogspot.com. A hug.

Tina sa...

Særiøst Eiker og Drammen RU! Dere burde få mer pes for logoen deres enn Trondheim RU fikk for stalinlogoen sin. Logoen er sykt stygg! Jeg vet trondheim sin midlertidige heller ikke er fin, tvert i mot, men jeg hadde virkelig trodd bedre om dere.
(Håkon sitter bare ved siden av meg og ler: "HAHAHA")
For å Få bilde av Mao på blogglogoen til EDRU!!!!

Eiker og Drammen Rød Ungdom sa...

Seriøst Tina! Nå må du slutte å terrorisere andre lagsblogger med kritikk! Hvis du er så keen på å se en annen logo på våre dritfeite vevlogg kan du jo flytte ned hit og få oppslutning rundt ditt forslag gjennom den demokratiske sentralismen!

Hilsen
Håkon
For å få bedre logo på Trondheim RU-vevloggen!!!